پوکی استخوان یک بیماری است که باعث ضعیف شدن و شکستن آسان استخوانها میشود. این بیماری معمولا علائم خاصی ندارد تا زمانی که یک شکستگی رخ دهد. برخی از علائم ممکن است شامل:
• درد کمر، ناشی از شکستگی یا فروپاشی مهرههای ستون فقرات
• کوتاه شدن قد به صورت تدریجی، به دلیل فشار بر روی ستون فقرات
• خمیدگی یا دولای ستون فقرات، ناشی از انحنای غیرطبیعی آن
• شکستگی استخوانها با حداقل فشار یا ضربه، به خصوص در ناحیه لگن، مچ دست یا ستون فقرات
پوکی استخوان ممکن است همچنین باعث شود:
• ناخنهای شکننده و ضعیف
• عقبنشینی لثه و شل شدن دندانها
• گرفتگی شبانه پاها
• تنگی نفس و کاهش ظرفیت ریه
• ناتوانی در انجام فعالیتهای بدنی
پوکی استخوان ممکن است تحت تأثیر عوامل مختلف قرار گیرد، از جمله جنس، سن، نژاد، تاریخچه خانوادگی، رژیم غذایی، سبک زندگی، هورمونها، داروها و برخی بیماریهای پزشکی. پزشک معمولا با انجام یک آزمایش تراکم استخوان (BMD) مقدار کلسیم و سایر مواد معدنی در استخوانهای شما را اندازهگیری میکند. چنانچه تراکم استخوان کم باشد، نشان دهنده ضعف و شکستگیر بودن استخوانهای شماست. پزشک همچنین ممکن است از یک ابزار آنلاین برای تخمین خطر آینده شکستگی شما بر اساس سن، جنس، وزن، قد و عوامل دیگر استفاده کند.
پوکی استخوان قابل درمان است با داروهای مختلف که به جلوگیری از از دست دادن استخوان یا افزایش تشکيل استخوان کمک مي كند. شما همچنین ممکن است نياز به مصرف مكمل های کلسيم و ويتامين D برای حمایت از سلامت استخوان داشته باشید. علاوه بر این، شما باید یک رژیم غذایی سالم را دنبال کنید، به طور منظم ورزش کنید، از سیگار دوری کنید و مصرف الکل را محدود کنید تا از از دست دادن بیشتر استخوان جلوگیری کنید و خطر شکستگی را کاهش دهید.
برای جلوگیری از پوکی استخوان، میتوانید از راههای زیر استفاده کنید:
به صورت منظم ورزش کنید، به خصوص ورزشهای هوازی و قدرتی که به تقویت عضلات و استخوانها کمک میکنند.
مقدار کافی از کلسیم و ویتامین D را از طریق غذا یا مکمل دریافت کنید. این دو ماده به جذب و استفاده از کلسیم توسط استخوانها کمک میکنند. منابع خوبی از کلسیم عبارتند از: لبنیات، سبزیجات برگ سبز، ماهی، آب میوه تقویت شده با کلسیم و غیره. منابع خوبی از ویتامین D عبارتند از: نور خورشید، ماهی چرب، تخم مرغ، شیر و محصولات لبنی تقویت شده با ویتامین D و غیره.
از مصرف سیگار، الکل، نمک، نوشابههای گازدار و قهوه خودداری کنید. این مواد باعث افزایش دفع یا کاهش جذب کلسیم توسط بدن میشوند.
وزن خود را در حد سالم نگه دارید. چاقی یا لاغری بیش از حد ممکن است خطر پوکی استخوان را افزایش دهد.
برای تشخیص پوکی استخوان یا خطر آینده شکستگی، به پزشک مراجعه کنید. پزشک ممکن است یک آزمایش تراکم استخوان (BMD) برای سنجش مقدار کلسیم و سایر معادن در استخوانهای شما انجام دهد. پزشک همچنین ممکن است داروهای مناسب برای جلوگیری یا درمان پوکی استخوان به شما تجویز کند.
دیدگاه خود را بنویسید