پرخوری در کودکان چه دلایلی دارد؟
پرخوری در کودکان اغلب با پا به سن رشد گذاشتن آنها آغاز میشود. این موضوع میتواند با هوسهای غذایی همراه باشد. اما دلایل متعددی برای این اختلال وجود دارد که در ادامه بیان خواهیم کرد.
1. پرخوری ناشی از استرس در کودکان
کودکان حالات مختلفی را از خود بروز میدهند که گاهی ممکن است ناشی از استرس در آنها باشد. پرخوری در کودکان نیز میتواند ناشی از یک ضربه روحی یا شرایط استرسی ایجاد شود. با این وجود رفته رفته افزایش وزن نیز برای کودک ایجاد میشود که این موضوع سلامت کودک را تا حد بالایی تحت تاثیر قرار خواهد داد.
2. مواجهه با پرخوری در زمان تکامل رشد کودک
کودک در سنین رشد ممکن است بیش از پیش دچار گرسنگی شود. این موضوع ناشی از نیاز بدن به مواد مغذی و ویتامینی است که باید برای تکمیل رشد دریافت شوند. به همین دلیل میتواند کودک را تا پایان سنین رشد درگیر کند. با اینکه این حالت طبیعی است اما نیاز به کنترل در موارد غیرضروری دارد.
3. الگوبرداری کودک
گاهی پرخوری در کودکان ناشی از الگوبرداری از اطرافیان است. اطرافیانی مانند دوستان جدید در مدرسه، محیط بازی، حتی خانواده و آشنایان میتوانند به شکل ناخواسته الگوی غذایی را در اختیار کودکان قرار دهند. این موضوع میتواند الگوی نادرست را در اختیار کودک قرار دهد. به ویژه مصرف غذاهای چرب و شیرین که میل کودک را نسبت به غذاهای سالم کم میکنند، بر اثر این علت وارد روند تغذیهای کودک میشوند.
مطلب پیشنهادی : پرخوری شبانه با 5 عوارض جدی که باید جلوی آنرا گرفت
4. پرخوری احساس در کودکان
پرخوری کودکان گاهی تحت تاثیر احساسات است که اغلب پرخوری و زیاده روی در مصرف مواد غذایی به آنها حس آرامش میدهد. این موضوع یعنی دریافت کالری بیش از حد که بدن تمام آنرا ممکن است به صورت چربی ذخیره کند. در نتیجه این موضوع حتی کودک بیشتر از سابق درگیر احساسات میشود و حتی نارضایتی از اندام خود را نیز به دوش خواهد کشید.
5. فعالیت بدنی بیش از حد
کودکان معمولا انرژی بالایی دارند و برخی از آنها همواره در حال فعالیت بدنی هستند. این یعنی متابولیسم بدن آنها کاملا بالا میرود. در برخی از موارد این روند ادامه پیدا میکند و کودک مواد غذای بیشتری را مصرف میکند. اما به مرور ممکن است فعالیت بدنی کم شده و همواره پرخوری ادامه داشته باشد. این یعنی مواجه شدن کودک با اضافه وزن و چاقی که کم کم سبب تجمع چربی در بدن او خواهد شد.
6. اختلالات تغذیهای
بیشتر اختلالات تغذیهای از سنین نوجوانی بروز داده میشوند. در مواردی که کودکان از اختلال پرخوری رنج میبرند، غذا و کالری زیادی را به بدن خود میرسانند. اختلال ایجاد شده ناشی از پرخوری، به مرور زمان سبب میشود کنترل کودک بر خود برای مصرف مواد غذایی کاهش یابد. در صورت ایجاد این اختلال تغذیهای کودک رو به غذا خوردن پنهانی و حتی احساس گناه از مصرف غذا مواجه خواهد شد.
مطلب پیشنهادی : صبحانه رژیمی برای لاغری با 7 منوی مختلف بسیار مفید
تشخیص پرخوری در کودکان
معمولا برای تشخیص پرخوری در کودکان باید علائم آنرا شناخت و بررسی کرد. این موضوع را باید خانودهها با دقت بیشتری توجه و بررسی کنند و در صورت مشاهده آنها رو به درمان توسط متخصصین آورند.
- عدم توانایی در کنترل اشتها
- استرس و تنش بیشتر
- بالا رفتن غیر عادی وزن
- نارضایتی از وعدههای غذایی
- دائم میل به غذا داشتن و دائم در حال غذا خوردن بودن کودک
- احساس گناه از پرخوری
- نگهداری از خوراکیها و برخی از مواد غذایی به صورت پنهانی برای وعدههای دلخواه
- مصرف غذای بیش از حد
چه عوارضی پرخوری در کودکان به همراه دارد؟
واضحترین مشکلی که پرخوری در کودکان ایجاد میکند چاقی و به هم خوردن تناسب اندام آنها است. اما این مورد تمام آسیبی نیست که وجود دارد. عوارض جدی از جمله موارد زیر اغلب کودک پرخور را تهدید میکنند:
- افزایش خطر احتمال ابتلا به دیابت
- مبتلا شدن به بیماریهای قلبی و عروقی
- افزایش کلسترول خون
- افزایش احتمال ابتلا به انواع سرطان
- ابتلا به اختلالات گوارشی
- ابتلا به آسم و حتی آپنه خواب
- جمعگریزی و به مرور ابتلا به افسردگی
- افزایش فشار خون
درمان پرخوری در کودکان چگونه است؟
با توجه به عوارض جدی که پرخوری در کودکان به همراه دارد، نیاز است تا راهکارهای درمانی، کنترلی و پیشگیرانهای را خانوادهها انجام دهند. البته با توجه به اینکه دلایل مختلفی ممکن است سبب این موضوع شوند، لازم است با تشخیص درست توسط پزشک راهکارهای درمانی را پیش گرفت. اما معمولا راهکارهای درمانی نتیجه موثری را به همراه دارند که باید آنها را به دقت انجام داد. گزینههای درمانی ممکن است شامل موارد زیر شوند:
- تمرین دادن کودک برای کنترل استرس با راهکارهایی مانند یوگا، بازی فکری، مدیتیشن و نفس عمیق
- پیش گرفتن یک برنامه غذایی منظم میتواند پرخوری در کودکان را تا حد به سزایی کنترل کند
- توجه به مصرف میان وعدهها برای کودکان سبب پیشگیری از گرسنگی بیش از حد آنها میشود که از پرخوری شدید آنها جلوگیری خواهد شد
- حذف نکردن هیچ یک از وعدههای غذایی نکته مهمی است که باید برای تغذیه کودکان در نظر داشت
- هیچ محدودیت جدی تغذیهای برای کودکان نباید در نظر داشت و آنها را نسبت به هیچ ماده غذایی مفیدی نباید محدود کرد؛ فقط باید متعادل خوردن را به آنها تمرین داد
- ورزش و فعالیت بدنی میتواند کالری دریافتی اضافی را بسوزاند که بر اثر پرخوری در کودکان دریافت شده است و حتی به بهبود استرس و شرایط روحی آنها نیز کمک خواهد کرد
- فرصت های وسوسه انگیز را حذف کنید
غذاهای پرحجم و پرکالری و انواع میان وعده های ناسالم را در دسترس یا جلوی چشم کودک قرار ندهید. وقتی روی میز یک ظرف پر از شکلات یا چیپس وجود دارد، خیلی از بزرگترها هم نمی توانند جلوی خودشان را بگیرند تا به آن ناخنک نزنند، پس نمی شود از بچه ها انتظار داشت که سراغ تنقلاتی که می بینند نروند. گاهی وقت ها پرخوری کودک به این دلیل است که تند غذا می خورد و به مغزش اجازه نمی دهد تا سیر شدن را درک کند. جویدن آرام غذا و مکث کردن بین لقمه ها را به او یاد بدهید. این کار به مغز کودک کمک می کند تا پیغام سیری را دریافت کرده آ را درک کند.
کودک را گرسنه نگه ندارید
غذا را سروقت آماده کنید و زمان غذا خوردن را به تعویق نیندازید. در مواقعی که غذا خوردن به هر دلیلی دیر می شود یک میان وعده کوچک به او بدهید تا بخشی از گرسنگی اش رفع شود. گرسنه نگه داشتن کودک تا زمان صرف غذای اصلی باعث می شود که وقتی غذا آماده شد هجوم بیاورد و بدون فکر و بیشتر از چیزی که واقع میل دارد غذا بخورد. اگر می خواهید به فرزندتان پاداش بدهید از غذا به عنوان جایزه استفاده نکنید چون با این کار دید کودک را نسبت به غذا عوض می کنید. در ضمن برای رفع گریه و ناراحتی کودک نیز به او خوراکی ندهید یا سعی نکنید با دادن شکلات و شیرینی عصبانیتش را کنترل کنید.
پدرها مراقب غذا خوردنشان باشند
بچه ها معمولا برای غذا خوردن از همان الگویی تبعیت می کنند که پدرانشان دارند. اگر پدر خانواده تند تند غذا می خورد، تنقلات را به غذا ترجیح می دهد پرخوری می کند و ... به طور غیر مستقیم این اجازه را به کودک می دهد تا از این الگو های غلط پیروی کند. - انتخاب های درست را تشویق کنید
وقتی کودکتان شکلات، چیپس یا بیسکوئیت های شور را به عنوان میان وعده انتخاب می کند او را تحقیر نکنید. در عوض انتخاب های غذایی سالمش را تشویق کنید. با این کار کودکتان یاد می گیرد که برای کسب تشویق و توجه شما چه انتخاب هایی داشته باشد. گاهی اوقات چاقی و اضافه وزن کودک به دلیل پرخوری کودک نیست بلکه بی تحرکی باعث شده چاق شود. در این موارد به جای محدود کردن کالری های دریافتی فرزندتان او را به ورزش و فعالیت بدنی تشویق کنید تا چربی های ذخیره را بسوزاند.
فقط به غذا خوردن کودک توجه نکنید
اگر فقط غذا خوردن کودکتان را تشویق کنید و بیش از حد به آن توجه نشان دهید به سرعت او را به بچه ای پرخور تبدیل می کنید. علت این پرخوری هم کاملا واضح است چون فرزند شما با این کار می خواهد توجه تان را جلب کند پس بجای تمرکز روی غذا خوردن یا نخوردن کودک به سایر کارهای او هم توجه کنید و او را مورد تشویق قرار دهید.
نکات پایانی
نکات بیان شده در مورد پرخوری در کودکان را باید جدی رفت و برای پیشگیری از ادامهدار شدن و عوارض جدیتر آن لازم است از متخصصین مشاوره دریافت کرد. از راهکارهای خودسرانه و توصیه شده توسط دیگران برای کنترل این حالات باید پرهیز کرد. زیرا شرایط هر کودک با کودک دیگر متفاوت است و تشخیص این موضوع تنها توسط پزشک ممکن میشود.
اطلاعات تغذیه ای خود را تکمیل کنید
با یک کارشناس یا متخصص تغذیه مشورت کنید تا بدانید فرزندتان چقدر باید غذا بخورد. بنابراین به مقایسه کودکتان با هم سن و سالانش اکتفا نکنید. چون وزن، قد و جنسیت کودک علاوه بر سن او بر میزان کالری که در طول روز نیاز دارد تاثیر می گذارد. بعد از اینکه متوجه شدید فرزندتان به چه میزان کالری در طول روز نیاز دارد، با کمک کارشناس تغذیه یک رژیم غذایی متنوع و متعادل برای کودک در نظر بگیرید. خوراکی های پرکالری و کم حجم را از برنامه غذایی روزانه او حذف کرده در عوض مواد غذایی حاوی پروتئین را جایگزین کنید. چربی و قندهای اضافه را کم کرده و مواد غذایی حاوی قند سالم از جمله میوه و میوه خشک را در برنامه غذایی او بگنجانید.
برای سفارش و تهیه محصولات متنوع ما اینجا کلیک نمایید
دیدگاه خود را بنویسید